Annonse
09:42 - 30. mai 2014

Øyet som ser

Tusenvis av frivillige øyne måtte til for å kartlegge nerveceller i netthinnen.

Dette vet du: Når du ser på en ball, vet altså øyet om den spretter opp eller faller ned allerede før det sender sine sansedata videre til hjernen. Det vet tennisspilleren Novak Djokovic. Foto: AFP/NTB Scanpix
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Storskala kartlegging er en populær strategi i dagens vitenskap, noe som også gir oss mange nye begreper. Når forskere tar for seg en organisme og gjør en fullstendig registrering av et eller annet, betegnes funnene gjerne med et navn som slutter på «-om». Genomet, en organismes fullstendige DNA-sekvens, er kanskje det mest kjente, men vi hører også stadig mer snakk om proteomet, transkriptomet, metabolomet og mikrobiomet.

Kartleggingen av det humane genom var en internasjonal vitenskapelig kraftanstrengelse som ble gjennomført på 1990- og 2000-tallet og har fått enorm betydning for senere forskning. Nå står hjernen for tur. Barack Obama lanserte i fjor det amerikanske BRAIN Initiative, som bare i 2014 skal dele ut 100 millioner dollar til prosjekter som kartlegger hjernens struktur og funksjon. Nøkkelbegrepet denne gangen er konnektomet, det fullstendige koblingsmønsteret mellom alle hjernecellene. Skeptiske røster har imidlertid advart om at en kartlegging av hjernen er ekstremt mye mer krevende enn genomet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.