Annonse
13:18 - 07. august 2014

Norgeshistorien sett fra kjøkkenbenken

Hva forteller det om rikets tilstand når Ingrid Espelid lager pizzabunn av hermetisk torskerogn i 1982 og Sofie Hexeberg lager bunnen uten mel tretti år senere?

Illustrasjon: Helene Egeland
Annonse

I 1914 utga Henriette Schønberg Erken Stor kokebok for større og mindre husholdninger. Det over 700 sider tykke beistet med tegning av en hummer på forsiden skulle bli en av mellomkrigstidens mestselgende bøker, helt der oppe med Bibelen, ABC-en og Bjørnstjerne Bjørnsons Synnøve Solbakken.

Boken var den alt feterte kokebokforfatterens gave til det forrige grunnlovsjubileet. Hundre år etter at landet fikk egen grunnlov, skulle vi også få en totalkokebok, som andre siviliserte land.

Tross grunnlovsjubileet er ikke Stor kokebok særlig nasjonalistisk, det handler heller om å koble seg på resten av Europa. Boken er full av trøfler; ett sted stuer Erken en halv kilo. Den bærer også preg av å være skrevet i en overgangstid fra naturalhushold til moderne penge- og butikkhushold. Når Erkens norske forbilde Hanna Winsnes i Lærebog i de forskjellige grene af Huusholdningen fra 1845 skriver om grønnsaker, starter hun med å forklare hvordan du anlegger en kjøkkenhave. Erken går rett på forvellingen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»