Annonse
13:54 - 10. juli 2014

Nordens Venezia

Kunsten å håndtere en by bygget på leire.

Ustabilt: Flere forskningsrapporter har vist at grunnen under Oslo sentrum, særlig i Bjørvika-området der Barcode bygges, synker med opptil flere centimeter i året. Men geologene er uenige om årsaken. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Hvem hadde vel trodd at Oslo skulle synke, synke ned i leiren? Det er jo Venezia som har det problemet, ikke vi. Men det var før satellittmålinger ble tatt i bruk, og man fikk tall som viser at utbyggingsområdet Bjørvika er som en hengemyr.

Oslo sentrum er i endring: høyhus, opera, senketunnel og nye bydeler. Ser man under bakken, er forholdene minst like sammensatte. I øst stikker det mer enn en milliard år gamle grunnfjellet opp ved Ekeberg. Noen stenkast nedenfor skulpturparken er berggrunnen 600 millioner år yngre. Der dominerer alunskiferen – den svarte radonrike bergarten. Fra Middelalderparken og vestover er berggrunnen dekket av leire fra Akerselva. På det meste er leiren 90 meter tykk. Over leiren er det dumpet blant annet sagflis for å bygge ut strandlinjen. Nå fører byggeboomen i Bjørvika til at grunnen blir ustabil. Konsekvensene er belyst i en rapport fra mai i år.

Den urovekkende konklusjonen er at deler av Skøyen og Bjørvika synker med opptil 2,7 centimeter i året. Til sammenligning synker Venezia med en halv centimeter i året.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»