Annonse
13:25 - 24. april 2014

Når innpakningen avgjør

Kan du være «født sånn» fordi din oldefar var «blitt sånn»?

Kokebok: Molekyler omgir DNA-strengen og styrer hvordan genene brukes. Hvis man kaller genomet for «livets kokebok» vil sidene være oppskrifter på proteiner, som her. Foto: Wikimedia
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Begrepet epigenetikk kan være litt vanskelig å få tak på. Samtidig er det blitt en slags vitenskapelig snakkis. Så da fagkongressen Oslo Epigenetics Symposium ble arrangert for andre gang denne måneden, strømmet folk til for å høre åpent foredrag og paneldebatt med internasjonale toppforskere. Ikke mange tema fra naturvitenskapen kunne vekket et tilsvarende engasjement.

Hva skyldes denne store interessen, også fra folk som til vanlig tenker lite på cellekjernens mikrokosmos? Epigenetikk handler om molekylene som omgir DNA-strengen og styrer hvordan genene brukes. Hvis man kaller genomet (et individs eller en enkelt celles totale DNA-innhold, red.anm.) for «livets kokebok» vil sidene være oppskrifter på proteiner.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»