Annonse
00:30 - 03. januar 2014

Modernitetens brensel

Kull, den moderne sivilisasjons drivkraft i to hundre år, lar seg ikke avskaffe uten videre, skriver Thomas Hylland Eriksen fra Gladstone, Australia.

Revolusjon: Kull og modernitet er to sider av samme sak; kull og akselerert endring er siamesiske tvillinger. Uten kull, ingen industri; uten kull, ingen eksponentiell befolkningsvekst, ingen dampskip, lokomotiver eller fabrikker. Her fra Welzow i Tyskland. Foto: Paolo Pellegrin/Magnum Photos/ALl Over Press
Annonse

ESSAY

På kartet kan nok Gladstone se forlokkende ut for en frossen nordboer. Byen ligger ved Steinbukkens vendekrets på Australias billedskjønne østkyst, med et deilig klima, en vakker skjærgård og Great Barrier Reef rett uti fjorden. Men reis dit, og du møter en industriby som er dynket i kull og gass. Havneområdet domineres av to enorme kullterminaler og store hauger av det svarte stoffet. Togskinnene frakter ikke glade turister, men svart høyoktankull fra det indre av Queensland. Selv solnedgangen er sponset av gruveindustrien, for den er umulig å nyte uten at blikket samtidig trekkes mot tre slanke, symmetriske søyler på høyre hånd. De er pipene til kraftverket, som naturligvis er kulldrevet, Queenslands største og byens stolthet.

Trekk fingeren langs et rekkverk eller et utemøbel, og du ser at Gladstone er kull. Når vinden blåser, legger et fint støv seg over alt.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer