Annonse
12:06 - 10. januar 2014

Logikk for lemurer

De tenker kanskje helt forskjellig fra oss, men lemurene er den levende forbindelse til menneskeintelligensens opphav.

Levende fossiler: Madagskars unike halvaper utgjør selve forbindelsen til de første primatene og dermed vår egen opprinnelse. Sjarmøren Conrad, en coquerel-sifaka, holder til på et lemursenter i Nord-Carolina, USA. Foto: David Haring/ Duke Lemur Center
Annonse

– Du befinner deg nå i den største kolonien med lemurer utenfor Madagaskar, sier Chris Smith idet han lukker den tunge gitterporten bak oss.

– Og jeg minner deg på at vi aldri rører dyrene.

Det er for sent. Jeg har akkurat latt hånden stryke over Conrad, som er en ung coquerel-sifaka og fullstendig uimotståelig. Den hvite og sjokoladebrune pelsen hans er bamsete og bløt, og han tar pent imot den ureglementerte berøringen. Sitter bare helt stille og stirrer på meg med oppsperrede og kulerunde øyne. Smith, som  jobber med kunnskapsformidling ved lemursenteret i Nord-Carolina, oppdager det ikke, og fortsetter omvisningen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»