Annonse
10:30 - 23. mai 2014

Legen har fortsatt rett

Fremtidsvisjonen «Helse 2.0» markedsføres som en frigjøring fra legenes makt. Men det sitter en formynder i hver eneste helse-app, skriver Henrik Vogt.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Kreativ destruksjon kalte økonomen Joseph Schumpeter det når teknologisk utvikling fører til en radikal forvandling av et system. Tunge aktører i biomedisin, næringsliv, byråkrati og politikk er nå i ferd med å selge inn en slik fremtidig «destruksjon» av medisin og helsevesen som et stort gode. Ulike teknologier skal finne sammen i en «super-konvergens» og forandre alt: Eksempler er eHelse (e for elektro), mHelse (m for mobil) og «Quantified self», som er navnet på en internasjonal bevegelse der folk måler seg selv ved hjelp av blant annet smarttelefoner koblet til sensorteknologi. Andre stikkord er DNA, store data og «Helse versjon 2.0». La oss for enkelhets skyld bruke det siste.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»