Annonse
11:21 - 15. august 2014

Kampen om puberteten

GENER Hvordan kommer egentlig foreldrenes gener overens inne i tenåringskroppen?

Celleslagsmål: En genetisk kamp mellom cellene til mor og far kan pågå hos avkommet, og blant annet påvirke puberteten. Foto: Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

I puberteten skjer det mye med oss mennesker. Kroppslige, mentale og sosiale omveltninger påvirker også foreldrene, som ikke nødvendigvis er enige om hvordan de nye utfordringene bør håndteres. Tenåringer skjønner lett at man noen ganger bør spørre mor, andre ganger far. Men nå tyder nye funn på at foreldrene også rivaliserer på et helt annet nivå. En internasjonal genetisk studie av over 180 000 kvinner gir holdepunkter for at gener vi har arvet fra mor og far, kan betraktes som motstandere i en dragkamp om når puberteten skal settes i gang.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»