Annonse
14:18 - 10. januar 2014

Iskalde verdier

Isen i Antarktis skjuler store hemmeligheter. Et par av dem ble avdekket i året som gikk.

Isfast: Forskningsfartøyet Akademik Sjokalskij (i bakgrunnen) ble sittende fast i isen utenfor Cape De la Motte i Antarktis første juledag. Hva var det forskerne holdt på med? Foto: Andrew Peacock / www.footloosefotography.com/NTB Scanpix
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Hva: Et forskningstokt, nyheter om diamanter og en skjult fjellkjede. 
Hvem: En lang rekke forskere innen geologi og glasiologi. 
Betydning: Antarktis vil forbli kontinentet for de store oppdagelser.

Antarktis er kontinentet for de eventyrsøkende – og et ekstremt klima. I desember 2013 ble det rapportert om en ny kulderekord på minus 94 fra de østre delene av Antarktis. Målingene var utført ved hjelp av en satellitt fra NASA. Omtrent samtidig med at nyheten om kulderekorden ble sluppet, var forskningsfartøyet Akademik Sjokalskij på vei fra New Zealand mot Antarktis. Sterkt vind og tykk sjøis førte til at skipet ble sittende fast utenfor Cape De la Motte første juledag. Hva var det forskerne holdt på med?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»