Annonse
09:21 - 06. juni 2014

Hva vi ser på når vi ser på tennis

GRAND SLAM Tennis er en sport for alle lag av folket.

Mytiske kvaliteter: Hver kamp får farge av de ulike personlighetstypene og spillestilene som møtes, og man vet aldri hva som vil skje. Foto: Carlos Barria/NtB Scanpix
Annonse

ESSAY

Da Rafael Nadal kommer inn på det smekkfulle Campo Centrale på Foro Italico i Roma, hyler tilskuerne som for en popstjerne. Ikke minst kvinnene hyler. Hyler. Selv funksjonærene i trange skjørt og bluser – de ser alle ut som sekretærer i tv-serien Mad Men – glemmer det de holder på med, og lener seg frem for å se. Den 28 år gamle spanjolen, som opplever dette hver eneste arbeidsdag året rundt, på den kontinuerlige verdensturneen det profesjonelle tennissirkuset utgjør, løfter hånden til hilsen, uten å miste fokus på de tvangsmessige ritualene han er kjent for, i hver kamp han spiller.

Vi er i Roma for å overvære den siste oppkjøringsturneringen før det uoffisielle VM på grus, på Roland Garros-anlegget i Paris, der Nadal som vanlig er tittelforsvarer. Og for å se om det er sant som de sier, de som har vært her før, på riktig side av tv-kameraene: Du tror ikke dine egne øyne. Hva ser vi etter i tennis? Hvordan leser man denne sporten? Hvordan forklare at folk over hele kloden pakker seg sammen for å se to menn eller kvinner slå en ball frem og tilbake over et nett?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

Stortingets rolle er ikke å fungere som en internasjonal domstol med folkerettslig spisskompetanse.