Annonse
10:12 - 17. oktober 2014

Hva er religion?

Man har i religionsvitenskapen ikke klart å enes om én religionsdefininsjon. Det er fordi vi egentlig ikke skjønner hvorfor noe blir kalt religion i utgangspunktet.

Bønn om en definisjon: Kan man skrinlegge hele religionsbegrepet en gang for alle og bytte det ut med et annet begrep, for eksempel «kultur»? Her bes det i hvert fall til Allah utenfor nasjonalmoskeen i Dhaka, Bangladesh. Foto: Allison Joyce/Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Hva er religion? Dette spørsmålet stilles av den tyske religionsviteren Michael Bergunder i det seneste nummeret av tidsskriftet Method & Theory in the Study of Religions. Bergunder påpeker at det er problematisk at religionsvitenskapen ikke har klart å bli enige om én felles definisjon av religion. Dersom vi ikke har en slik konsensus, spør Bergunder, hvordan kan vi da legitimere oss som en uavhengig disiplin?

Forsøkene på å nå konsensus kan oppsummeres i tre strategier: Den første er å finne en definisjon som samler alle. Den andre strategien er å gå vekk fra kravet om at en slik definisjon trengs. Den tredje er å skrinlegge hele religionsbegrepet en gang for alle og bytte det ut med et annet begrep, for eksempel «kultur».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse