Annonse
10:12 - 17. oktober 2014

Hva er religion?

Man har i religionsvitenskapen ikke klart å enes om én religionsdefininsjon. Det er fordi vi egentlig ikke skjønner hvorfor noe blir kalt religion i utgangspunktet.

Bønn om en definisjon: Kan man skrinlegge hele religionsbegrepet en gang for alle og bytte det ut med et annet begrep, for eksempel «kultur»? Her bes det i hvert fall til Allah utenfor nasjonalmoskeen i Dhaka, Bangladesh. Foto: Allison Joyce/Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Hva er religion? Dette spørsmålet stilles av den tyske religionsviteren Michael Bergunder i det seneste nummeret av tidsskriftet Method & Theory in the Study of Religions. Bergunder påpeker at det er problematisk at religionsvitenskapen ikke har klart å bli enige om én felles definisjon av religion. Dersom vi ikke har en slik konsensus, spør Bergunder, hvordan kan vi da legitimere oss som en uavhengig disiplin?

Forsøkene på å nå konsensus kan oppsummeres i tre strategier: Den første er å finne en definisjon som samler alle. Den andre strategien er å gå vekk fra kravet om at en slik definisjon trengs. Den tredje er å skrinlegge hele religionsbegrepet en gang for alle og bytte det ut med et annet begrep, for eksempel «kultur».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse