14:00 - 14. februar 2014

Hjem til vulkanen

Vulkanutbrudd i Indonesia gir oss innblikk i den kulturelle forståelsen av naturfenomener.

Overnaturlig: Få av menneskene i Indonesia som påvirkes av vulkaner, ser på utbrudd som noe katastrofalt. Vulkansk aktivitet, som her fra utbruddet fra Sinabung, er snarere et overnaturlig varsel. Foto: Sutanta Aditya/AFP/NTB Scanpix

Lørdag 1. februar 2014 mistet 16 mennesker livet under et utbrudd fra Sinabung i Indonesia. Vulkanen har vært aktiv siden september 2013, men dagen før det fatale utbruddet ble det gitt beskjed om at vulkanen var trygg. Hva gikk galt?

La oss starte med vulkanen. Sinabung ligger på Sumatra i Indonesia og er 2460 meter høy. Indonesia har omtrent 130 vulkaner med utbrudd i historisk tid, men Sinabung har ikke utmerket seg på noen som helst måte. Vulkanen hadde trolig sovet i fire hundre år da den våknet i 2010 med et kraftig askeutbrudd. Da ble tretti tusen mennesker evakuert. Avstanden fra krateret til de nærmeste bosetningene er ikke mer enn et par kilometer. Husene ligger praktisk talt på flanken til vulkanen.

Historien gjentok seg i 2013 med askeutbrudd i september og oktober – og flere runder med evakuering av de nærmeste landsbyene. I slutten av januar i år var igjen tretti tusen mennesker evakuert. Vulkanen fortsatte å slippe ut aske. De glohete askesøylene kollapset og strømmet deretter nedover vulkanen. Det var slike pyroklastiske strømmer som tok livet av de 16 menneskene.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»