Annonse
03:48 - 17. januar 2014

Fornærmende kompetanse

Subjekt: Andy Warhols portrett av Jackie Kennedy brakte billedjournalistikken tilbake til et personlig rom. Her er «Sixteen Jackies» fra Samtudsmuseet i Chicago. Foto: Spencer Green / NTB Scanpix
Annonse

KUNST

I høst ble det påstått at en kunstelite skulle stå bak et kupp som isolerer kunst til en øvelse som fornærmer folket, og i samme klima hevdes det at kunst er hobbyvirksomhet finansiert av offentlige midler. Om klimaskiftet er politisk er det for tidlig å si noe om. Men påstanden at samtidskunst er betydningsløs for såkalt vanlige mennesker kan ikke stå uimotsagt, for aldri har kunsten nådd ut til flere og bidratt sterkere til vår selvforståelse enn i dag.

Selv om man ikke går på museer, møter man kunst i dagliglivets billedkultur, der vår kollektive historieskriving finner sted. Her finnes stadig flere billedprodusenter som med ulik grad av bevissthet benytter billedkunstens retorikk. Aktuelle eksempler er såkalte Munch-selfies og selvfremstillingen på sosiale media, der blant annet virkemidler fra iscenesatt kunstfotografi anvendes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?