Annonse
09:56 - 04. juli 2014

Et genetisk trekantdrama

Er eggcellen i ferd med å krysse Rubicon?

Genmanipulering: Snitt av et mitokondrium rundt kjernen av en menneskecelle. Arvelig sykdom forårsaket av genfeil i mitokondrielt DNA kan unngås ved å manipulere eggceller under prøverørsbefruktning, og flytte kjerne-DNA fra syke celler til friske celler fra en eggdonor. Britiske myndigheter ønsker nå å teste slik behandling på mennesker. ⇥Foto: Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Moderne foreldre kan ha ulik biologisk og juridisk tilknytning til sine barn. Surrogat-svangerskap og eggdonasjon er kontroversielt fordi det innebærer en splittelse av den biologiske morsrollen. Hittil har det imidlertid ikke vært noen tvil om at hvert barn har sitt genetiske arvemateriale fra to foreldre. Men hvis genfeil skaper sykdom hos barnet, kan man da blande inn litt friskt dna fra en tredje person?

Et menneskes arvemateriale omfatter omlag 20 000 gener, som sitter på kromosomene. I cellekjernen har vi to kopier av hvert kromosom – ett fra mor og ett fra far. Men dette er ikke hele sannheten. På utsiden av cellekjernen finner vi noen strukturer som kalles mitokondrier. Disse har en nøkkelfunksjon i cellens energiomsetning og sammenlignes ofte med små kraftverk. Et spesielt trekk ved mitokondriene er at de har sitt eget lille kromosom, med 37 gener. Mitokondrielt DNA arves bare fra mor. Ettersom fosteret vokser gjennom utallige celledelinger, deler også mitokondriene seg og fordeles til alle kroppens vev. Spesielt organer som bruker mye energi, slik som hjerne og muskler, trenger mange mitokondrier.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»