Annonse
09:56 - 04. juli 2014

Et genetisk trekantdrama

Er eggcellen i ferd med å krysse Rubicon?

Genmanipulering: Snitt av et mitokondrium rundt kjernen av en menneskecelle. Arvelig sykdom forårsaket av genfeil i mitokondrielt DNA kan unngås ved å manipulere eggceller under prøverørsbefruktning, og flytte kjerne-DNA fra syke celler til friske celler fra en eggdonor. Britiske myndigheter ønsker nå å teste slik behandling på mennesker. ⇥Foto: Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Moderne foreldre kan ha ulik biologisk og juridisk tilknytning til sine barn. Surrogat-svangerskap og eggdonasjon er kontroversielt fordi det innebærer en splittelse av den biologiske morsrollen. Hittil har det imidlertid ikke vært noen tvil om at hvert barn har sitt genetiske arvemateriale fra to foreldre. Men hvis genfeil skaper sykdom hos barnet, kan man da blande inn litt friskt dna fra en tredje person?

Et menneskes arvemateriale omfatter omlag 20 000 gener, som sitter på kromosomene. I cellekjernen har vi to kopier av hvert kromosom – ett fra mor og ett fra far. Men dette er ikke hele sannheten. På utsiden av cellekjernen finner vi noen strukturer som kalles mitokondrier. Disse har en nøkkelfunksjon i cellens energiomsetning og sammenlignes ofte med små kraftverk. Et spesielt trekk ved mitokondriene er at de har sitt eget lille kromosom, med 37 gener. Mitokondrielt DNA arves bare fra mor. Ettersom fosteret vokser gjennom utallige celledelinger, deler også mitokondriene seg og fordeles til alle kroppens vev. Spesielt organer som bruker mye energi, slik som hjerne og muskler, trenger mange mitokondrier.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.