Annonse
00:36 - 21. februar 2014

De 184

Unionsoppløsningen i 1905 var basert på et valgfusk som senere generasjoner har holdt skjult ved å transformere politikk til rituelle barneparader.

Illusjonenes parade: Vi skyver barna foran oss, og bruker egentlig 17. mai-feiringen til å dekke over et alvorlig valgfusk, mener Runar Døving. Her fra en feiring på 1950-tallet. Sted og fotograf ukjent.
Annonse

ESSAYET

Som nyutdannet var jeg i en lengre periode arbeidsløs og fattig med en etter hvert ganske lav selvfølelse. Min lille familie hadde en årsinntekt på hundre tusen kroner, noe vi umulig kunne klare oss på. Arbeidskontoret tvang meg til å være med på det ene mer imbesile kurset etter det andre, hvor man etter år på universitetet skulle lære seg å fylle ut et skjema. Hvis man ikke møtte, fikk man ikke utsettelse og rentefritak på studielånet. Jeg hadde en viss glede av å stjele mat den første gangen, men sinnet tok snart overhånd. En dag kom jeg over en avisartikkel som handlet om Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne. Lederen Ola Ødegaard ble min redning. En sjefstaper. I min tilstand gjorde jeg ikke en kjølig analyse av taperbevegelsens beveggrunn, ståsted, hva han sto for og hva Ødegaard ville. Jeg formet bevegelsen etter eget hode. En forening for tapere – mot vinnere. Mot vinnerkultur, mot maktarroganse. En revolusjonær bevegelse for et mer ydmykt samfunn. Kom igjen, vinnere! Ut på gaten og kjemp den egentlige kampen. Her kommer vi. Jeg hyttet neven i begeistring.

Da de skulle ha sin første konferanse på Lillehammer, meldte jeg meg inn. Jeg skulle reise til Lillehammer før OL i 1994 og være med på å reise tapernes sak. Taperne skulle med sitt blotte nærvær danne en motvekt mot opphaussingen av krigs- og vinnerkultur. Mens jeg ventet på posten, vokste taperforeningens potensial i mitt hode til uante høyder. Jeg lånte penger til reisen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
eg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?