Annonse
13:29 - 05. juni 2014

Altfor kreativt

Sist veke gjekk forfattar Olaug Nilssen opp til eksamen i norsk sidemål. Her er vurderinga frå sensor.

Annonse

«Morgenbladet har bedt meg vurdere forfatteren Olaug Nilssens svar på årets sidemåls-eksamen. Som norsklærer har jeg sans for en synliggjøring av denne mer enn hundre år lange institusjonen i skolen. Men ingen av oppgavene i dette oppgavesettet la opp til å bli besvart som kreative tekster (som i dag er blitt et navn på sjangrer som kåseri, essay og novelle). Nilssen valgte å sammenligne «Norges skål» med en reklame for norske ullgensere. Vekten skulle ligge på forestillinger om det norske, og kandidaten skulle plassere tekstene i en kulturhistorisk sammenheng. Dette er en invitasjon til å skrive en resonnerende stil. Nilssen gjør det hun kan best. Besvarelsen hennes er en kreativ tekst om å være utsendt forfatter som skal forsøke å besvare årets sidemålseksamen sammen med avgangselevene.

Eksamen består av et obligatorisk kortsvar og et langsvar. Nilssen ble av avisredaksjonen ikke bedt om å skrive kortsvaret. Derfor blir det ingen tallkarakter på forfatteren. Vurderingen er skrevet i samme målform som besvarelsen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»
«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»