Annonse
15:08 - 15. mai 2013

Verdien av det upersonlige

– Er krenking av privatlivet en essensiell del av demokratiet? spør Richard Sennett, sosiologen bak «intimitetstyranniet».

Politisk: Richard Sennett understreker at for ham er «intimitetstyranniet» et politisk begrep: – Når en politiker eller en sjef prøver å legitimere seg ved å referere til sitt indre liv, sin personlighet, blir en form for tyranni utøvd mot andre mennesker. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Facebook er som en striptease, er det ikke?

Richard Sennett, syvende far i huset når det gjelder teori om forholdet mellom offentlig liv og privat liv, sitter ved et røft tilhugget bord av kryssfinér, i andre etasje inni en stor pleksiglassdome. På bordet ligger et ark med spørsmål som vi har sendt på forhånd.

– La oss begynne med argumentet jeg kom med i The Fall of Public Man: at grensen mellom offentlig og privat liv er i oppløsning. Og at det offentlige, det vil si den upersonlige arenaen hvor du kan forholde deg til fremmede og holde dem på armlengdes avstand, svekkes. Det intime domenet blir sterkere. Og det store spørsmålet for meg siden jeg skrev denne boken for tretti år siden er: Hvilken effekt har sosiale medier hatt? De vil forverre problemet. Man kan bruke sosiale medier til å skape seg selv. Men det merkelige med denne typen teknologi er at den også kan brukes, som under den arabiske våren, til å skape en ny type offentlighet, slik jeg forstår det. Den typen offentlig liv der man samhandler med fremmede, ikke for å fortelle dem hvordan du føler deg i dag, hvordan tar jeg meg ut, men hvor skal vi demonstrere? Men det var ikke dét formålet de ble skapt for – det er et paradoks.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»