Annonse
09:27 - 25. januar 2013

Terrorismens byråkratisering

22. juli-kommisjonens ensporet byråkratiske fremgangsmåte gjør det umulig å se sikkerhet som samfunnsutfordring.

Det uvisse: Når kommisjonens arbeid er ferdig, når alle fakta er samlet inn, analysert og rapportert, så gjenstår det noe som er umulig å behandle gjennom byråkratiets palett av tilgjengelige behandlingstiltak: den menneskelige streben etter sikkerhet i en tilværelse preget av uvisshet, skriver Peter Burgess. På bildet: Utøya i Tyrifjorden. Foto: Scanpix
Annonse

22. juli-kommisjonen har en rent byråkratisk tilnærming til Norges største katastrofe siden den andre verdenskrig, og dermed legger den ikke til rette for annet enn byråkratisk helbredelse. Men det er vårt forhold til det uvisse, det ukjente og det uforutsigbare – ikke teknisk-byråkratisk rasjonalisering – som er vår største utfordring etter angrepene. Kommisjonen, som ikke stiller noen spørsmål den ikke kan svare på, har ikke anlegg for å håndtere ting vi ikke allerede forstår.

 

Kommisjonens rapport ble presentert som en veldokumentert og helhetlig sammensetning av to typer påstander. På den ene siden en grundig kartlegging av tilgjengelige fakta knyttet til angrepene. Og på den andre siden et sett anbefalinger om retningslinjer og tiltak som bør tas til følge som en konsekvens av disse faktaene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»