Annonse
05:00 - 01. februar 2013

Skinnhellig energipolitikk

Hvorfor skal vi produsere enda mer strøm i Norge? For å hjelpe millioner av fattige, er det offisielle svaret.

Bortforklarer: Regjeringen bortforklarer hvorfor vi stadig veksler inn fri natur for økonomisk vinning, skriver Nils Faarlund. Fra utbyggingen av Svartisen vannkraftverk, 1997. Foto: Ole Magnus Rapp/Scanpix
Annonse

KRONIKK

Etter krigsårene i Norge trengte vi selvsagt mer strøm til arbeidsplasser og de tusen hjem. Det har kostet mye fri natur. I dag insisterer vår «rødgrønne» regjering på at vi fortsatt må øke produksjonen – selv om vi for lengst har distansert alle verdens land i strømforbruk per innbygger. Konsekvensen er ytterligere naturøding. 

Selv om vi etter markedstilpasningen av elektrisitetsforsyningen i Norge i 1991 – med Sp-eren Eivind Reiten i Olje- og energidepartementet – har hatt overproduksjon av «grønn og ren energi» nesten hvert år (se NVEs statistikk), er vi blitt tutet ørene fulle av politikere og talspersoner for energilobbyen om at vi trenger mer strøm! Begrunnelser som har gått igjen er (1) strømkrise truer i tørrår, (2) sokkelen må elektrifiseres, (3) Norge må stille opp med undersjøisk krafteksport til kontinentet og (4) bidra med «grønn batteri-kapasitet» for vindkraftanleggene i land som er fattige på fornybare energikilder. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.