Annonse
23:50 - 04. juli 2013

Simulert privat

Eliten er ikke private på Facebook og Twitter, de bare later som.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

For et par uker siden bestemte jeg meg for å blåse liv i en sovende Twitter-konto. Tanken var å se om det gikk an å bruke dette hjørnet av webben til å snakke om forskertilværelsen i vid forstand, altså til en slags forskningsformidling. Relativt få norske forskere gjør det foreløpig, mens mange mediefolk er på Twitter. Som medieforsker er jeg slik sett en sinke med forhåpninger om å være foregangsmann.

Jeg hadde fått med meg at Twitter var et sted hvor man måtte gi av seg selv, som det heter, kommunikéer fra elfenbenstårnet ville ikke bli tatt vel imot. Hvor mye humor skulle jeg prøve å krydre alvoret med, hvor mye distanse skulle jeg signalisere overfor min egen status som professor? For lite blir fort offisiøst, for mye blir fort patetisk.

Hordene av «følgere» lar foreløpig vente på seg, men et par erfaringer har jeg gjort: Når jeg skal være som lettest og mest distansert i tonen, er det tryggest å velge mindre krevende temaer. Jeg gjør lettere narr av hva et universitet langt borte måtte finne på, enn av mitt eget Universitetet i Oslo. Jeg markerer lettere distanse til et avisoppslag om underholdningsfjernsyn enn til den neste rapporten om humanioras fremtid. Når jeg slipper til privatpersonen Espen, han som utfolder seg blant venner eller i familien, er det i ganske forsiktig doserte porsjoner. Det å gi av seg selv på Twitter viser seg å være en omhyggelig balansegang, mer enn en anledning for mitt forhåpentlig fargerike indre til å blomstre fritt. Den private Espen twitterbrukerne får, har liksom færre piksler enn originalen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»