Annonse

Annonse

04:55 - 26. juli 2013

Seniorsaken

Det ligger en klima-avgrunn skjult i norsk akademia. Det er de gamle mot de unge, klimaskeptikere mot troende. En av grupperingene kommer til å styrte ned og bli borte. Vi vet hvilken, skriver Bjørn H. Samset og Henrik H. Svensen.

Assam, India, 2006: En bonde venter på regn i sin uttørkede rismark. Foto: NTB Scanpix

ESSAY

6. juni tok NRKs diskusjonsprogram Debatten for seg de pågående klimaendringene. I panelet satt ingen klimaforskere. En akademiker var likevel invitert, tidligere professor i kjemi Ole Henrik Ellestad. Han har også vært til stede de to foregående gangene Debatten har diskutert klimaendringer. Ellestad er en av Norges mest markerte «klimaskeptikere» og styreleder i Klimarealistene – «en organisasjon for deg som ikke er enig med FNs klimapanel», for å sitere fra deres nettside.

Betegnelsen «klimaskeptiker» kan brukes om en person som stiller seg kritisk til det fagekspertene har etablert om hvordan klimasystemet fungerer. Hva får så en akademiker fra et annet fagområde, som Ellestad, til å sette til side konklusjonene til et helt forskningsfelt? Burde ikke en forsker vite bedre?

HER !

Annonse

Mer fra Ideer