Annonse

Annonse

10:42 - 13. september 2013

Prisen for eliten

Vitenskapskrigene er over, hevder Tore Wig, før han selv går i krigen mot antipositivistenes dominans blant vinnerne av Holbergprisen. Styret vil undersøke om de har slagside.

Banebrytende eller antikvert? Holbergprisvinner Bruno Latour, sentrum for et nytt kapittel i positivisme-striden. Foto: Manuel Braun

Stipendiat Tore Wig kritiserer Holbergprisen for ensidig å promotere antipositivister, i en kronikk i Morgenbladet 6. september. I kronikken deler Wig samfunnsforskningen i to tilnærminger, der de positivistiske er opptatt av å finne årsakssammenhenger, generalisere og teste, mens de antipositivistiske er skeptiske til å bruke naturvitenskapens metoder i samfunnsforskning.

Filosof og samfunnsforsker Jon Elster har tidligere kritisert Holbergprisens valg av prisvinnere, først Julia Kristeva (2006) og årets prisvinner Bruno Latour. Wig mener problemet «stikker dypere» enn Elsters kritikk. Ifølge Wig mangler prisen bredden som forutsettes i formålet, og «neglisjerer brorparten av samfunnsvitenskapelig forskning».

Wig skriver at prisen representerer «en antikvert avkrok av samfunnsforskningen» og «navlebeskuende akademisk nytale», og dermed gir et skjevt og feilaktig bilde av fagene den er ment å løfte.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
-50%
Unngå feriehjerne
Hold hodet kaldt med Morgenbladet i sommer
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Ideer

Jeg vil på det sterkeste tilbakevise at jeg har sendt e-poster som kan virke støtende på Siri Vike.