Annonse
04:58 - 12. april 2013

Nerdrums annen front

Odd Nerdrum tilfører sivilisasjonskritikken hos Den annen front en sanselig kroppslighet.

Odd Nerdrum: Spedbarn, 1994. 85 x 85 cm. Alle bilder fra Barbara Vetlands bok Tidløs omsorg.
Annonse

ESSAY

«Av en eller annen mysteriøs grunn dukker det tidvis opp ubetingede enere i norsk kultur. Sjelden formår vi å gi dem produktive vilkår. Kombinasjonen av kulturbyråkrati, organisasjonsvelde og smålighet, også det, kan virke lammende på enhver skapende kraft.» Slik innledet jeg mitt portrett av Sverre Fehn, et lysende verdensnavn i arkitekturen, men i en årrekke nærmest ikke-eksisterende i norsk offentlighet. Om Odd Nerdrum kan en knapt si at han har vært ikke-eksisterende i norsk offentlighet. Han har tvert om vært vedvarende til stede siden 1960-tallet – også når han har vært fraværende. Men i det øvrige kunne formuleringene ha vært myntet også på Odd Nerdrum.

«[M]ot utgangen av 1950-årene var den nonfigurative modernisme etablert som en ledende kraft i norsk kunst», skriver Hans-Jakob Brun i Norsk malerkunst (1993). 1960-tallet ble tiåret for modernismens store gjennombrudd i norsk kunstliv. Det var mot denne hegemoniske modernismen Odd Nerdrum opponerte allerede i 1964 i sin debut i Kunstnerforbundet. Ole-Henrik Moe, direktør for Henie-Onstad-museet og en av de modernistiske smaksdommere, bemerket i sin omtale av utstillingen Nerdrums talent – «med utrolig dyktighet modellerer [han] frem sine figurer i en slags lys-dunkel stil» – men man kunne ikke, som Nerdrum, helt enkelt «ignorere en menneskealders fremstøt mot abstraksjonens yttergrenser». Det var imidlertid nettopp hva Nerdrum i sitt maleriske virke skulle og ville gjøre. Mer enn noen ble Nerdrum opponenten mot det modernistiske hegemoni i norsk kunstverden: Han etablerte en figurativ motfront – en annen front – til hovedfronten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.