Annonse
09:25 - 01. februar 2013

Neandertaler til nabo

Eventyrlysten? Dagbladet melder at det eneste som trengs for å klone en neandertaler, er en villig kvinne med en livmor til leie.

Uvitenskap: Modell av en neandertalmann. Dagbladet bommet stygt med sin artikkel om kloning. Foto: Scanpix
Annonse

Gal-professor-alarmen ringte forrige uke etter at Dagbladets nettside publiserte en artikkel om en Harvard-professor som vil klone en neandertaler, med menneskelig surrogatmor. Det er bare synd(!?) det hele er basert på dårlige oversettelser og slett journalistikk.

«Vi kan klone alle slags pattedyr, så det er veldig sannsynlig at vi kan klone et menneske. Hvorfor skulle vi ikke fått lov til det?», spør professor George Church i følge db.no. Vel, utrente Dagblad-journalister burde i alle fall ikke få lov til å oversette intervjuer som de ikke engang har sakset fra originalkilden (et langt intervju i Der Spiegel) men fra den britiske, notorisk vitenskapsignorante avisen The Telegraph.

Sitatet fra Church, som på engelsk er formulert «Why shouldn’t we be able to?», er egentlig et svar på spørsmål om teknologien vil finnes i hans livstid, og modereres også i originalintervjuet med utsagn som: «The prerequisite would, of course, be that human cloning is acceptable to society»; «My role is to determine what’s technologically feasible»; og om bioteknologi generelt: «We have to be very cautious, I absolutely agree. I almost never vote against caution or regulations.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?