Annonse
11:28 - 20. desember 2013

Magisk tilpasning

Reinsdyr er kanskje ikke magiske, men deres tilpasningsdyktighet er.

Eget øyrike:Reinen er det eneste pattedyret som kan se UV-lys, og øyet bytter farge fra sommer til vinter. Arkivfoto: Siv Dolmen
Annonse

Mørket har senket seg over den nordlige halvkule. Nord for polarsirkelen står solen ikke lenger opp. Kvikksølvet i gradestokken klemmer seg sammen langt under nullpunktet. Nordlyset spiller på himmelen og lyser opp hus fylt av adventskalendere og juletrær. Men julenissen står ikke klar til å fly rundt jorden i sleden trukket av reinsdyret Rudolf.

Er du gammel nok til å lese Morgenbladet har barndommens julemagi blitt borte. De aller fleste av Norges reinsdyr er tamme. Det mest magiske kan synes at flokkene fremdeles er så store, på tross av langvarige målsetninger om redusering av bestanden for å hindre overbeite.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»