Annonse

Annonse

11:28 - 20. desember 2013

Magisk tilpasning

Reinsdyr er kanskje ikke magiske, men deres tilpasningsdyktighet er.

Eget øyrike:Reinen er det eneste pattedyret som kan se UV-lys, og øyet bytter farge fra sommer til vinter. Arkivfoto: Siv Dolmen

Mørket har senket seg over den nordlige halvkule. Nord for polarsirkelen står solen ikke lenger opp. Kvikksølvet i gradestokken klemmer seg sammen langt under nullpunktet. Nordlyset spiller på himmelen og lyser opp hus fylt av adventskalendere og juletrær. Men julenissen står ikke klar til å fly rundt jorden i sleden trukket av reinsdyret Rudolf.

Er du gammel nok til å lese Morgenbladet har barndommens julemagi blitt borte. De aller fleste av Norges reinsdyr er tamme. Det mest magiske kan synes at flokkene fremdeles er så store, på tross av langvarige målsetninger om redusering av bestanden for å hindre overbeite.

 

Ser vi etter, finnes magien likevel. Et ekstremt klima krever spesielle tilpasninger. Reinsdyr må tilpasse seg en sommer badet i sollys hele døgnet, og en vinter der det eneste lyset kommer fra månen og nordlyset. Disse forskjellene gir utslag i reinsdyrets syn. Reinen er det eneste pattedyret som det er påvist at kan se UV-lys.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse