Annonse
15:53 - 25. april 2013

Løvetann eller orkidé?

Molekylærbiologene har endelig fått tak det fysiske møtet mellom arv og miljø. Her avgjøres det hvordan vi kommer ut på den andre siden av barndommen.

Illustrasjon: Linn Ballsrud Gravdahl
Annonse

Mange barn har hatt en fryktelig oppvekst. Kanskje har de opplevd omsorgssvikt, fått juling, blitt misbrukt eller utsatt for annen traumatiserende behandling. Men der noen bukker under for det som har skjedd og får et voksenliv preget av psykiske sykdommer, klarer andre seg uten varige mén. Hva utgjør forskjellen? Egentlig forventer man at det er psykologene som skal gi oss svar, men det virker som om molekylærbiologene har størst hell med å avdekke de mekanismene som skiller de sårbare fra de mer robuste.

– Ja, konstaterer Torsten Klengel, post.doc. ved Max-Planck-Institut für Psychiatrie i München.

– Og det skyldes i høy grad utforskingen av epigenetikk. Om man ikke kjenner begrepet, kan man like gjerne lære seg det. Det kommer til å åpne for en dypere forståelse i både psykiatrien og psykologien.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»