Annonse
13:20 - 04. juli 2013

Klima på dypt vann

Hva: Jordens overflatetemperatur har det siste tiåret blitt holdt stabil av sirkulasjonen i Stillehavet. Hvem: Klimaforsker Gerald Meehl og kolleger ved National Center for Atmospheric Research, USA. Hvorfor: Det er viktig å forstå endringer i global oppvarming både på kort og lang sikt.

Transporterer varme: Forskning på havenes sirkulasjonsmønstre vil være viktig for å kunne spå om fremtidens klimautvikling. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Jordens drivhuseffekt blir sterkere for hvert år, i takt med våre utslipp av CO2 og andre klimagasser. Det er grunnen til at klimaet i dag er nesten én grad varmere enn for hundre år siden. Likevel har ikke den gjennomsnittlige temperaturen ved jordens overflate økt nevneverdig de siste ti årene, til tross for økte utslipp. Nå har klimaforskere ved USAs National Center for Atmospheric Research (NCAR) studert en mekanisme som kan forklare denne tilsynelatende logiske bristen. Årsaken ligger i Stillehavets sirkulasjon, og hvordan denne frakter varme mellom havoverflaten og dyphavene.

«Jordens overflatetemperatur» er en komplisert affære. I tillegg til den økte drivhuseffekten påvirkes temperaturen av vær, vind og tilfeldige endringer i atmosfæren, av vulkaner, solen, endringer i skyer, og så videre. Disse faktorene endrer seg naturlig fra år til år, innenfor visse rammer. Ingen venter derfor at temperaturen skal stige jevnt i takt med CO2-konsentrasjonen. Først når vi tar gjennomsnittet over 15-20 år med klimautvikling, kan vi se bort fra de sterke naturlige svingningene.

Men hvilke svingninger er de viktigste? De siste tretti årene har vi først sett tyve år med sterk global oppvarming, og deretter et tiår nesten uten videre endring. Hvorfor er det slik? Kan vi bruke forskjellen mellom disse tiårene til å lære mer om hvordan jorden og klimaet fungerer?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»