Annonse
09:28 - 25. januar 2013

Jakten på grønnkålen

En grønnsakenes Lars Monsen, en overlever fra villmarken, en som tåler og gir alt. Så hvorfor er den så vanskelig å få tak i?

Sterk, sunn, men sjelden: Grønnkål er skapt for vårt klima og kan høstes hele vinteren. På Elstøen gartneri ved Tyrifjorden er den supersunne grønnsaken like god i minus 15 grader. Grønnkål er svært populært i USA og Europa. Hvorfor ikke i Norge? Foto: Margrethe Geelmuyden
Annonse

Flammene sto fra grillen. Det trange lokalet luktet røkt kjøtt. Fredag middag på East Coast Grill var ukens høydepunkt – lenge før Boston-chef Chris Schlesinger ble kjendiskokk. Grillet kylling med chilli, mild søtpotetmos og knasende syrlig grønnkål, et himmelsk måltid jeg gjerne skulle ha gjenskapt da jeg flyttet hjem til Norge. Men akk. Her på berget var det umulig å få kjøpt grønnkål. Jeg måtte dyrke den selv. Heldigvis en enkel sak. De 20 plantene utenfor huset ga avling fra juli til januar, tross barfrost, snøvær, tøvær, storm, snegler, tørke, ekstremregn og omsorgssvikt.

Les også: Grønnkål med hvitløk

Grønnkål er en stayer. Nå står den i kjøkkenhagen som et spørsmålstegn og lurer på hvorfor ikke norske bønder dyrker grønnkål, når den så åpenbart er skapt for vårt klima. Hvorfor har de ikke grønnkål på Rimi? Vil ikke bøndene dyrke den? Er det noe galt med landbrukspolitikken? Stenger dagligvarekjedene den ute? Eller er vi nordmenn rett og slett ikke interessert i grønnkål? Hva er problemet?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»