Annonse
14:26 - 05. desember 2013

Ikke kreft av genmais likevel

Annonse

I fjor hevdet franske forskere at mus fødd opp på genmodifisert mais har større risiko for å utvikle hjernesvulster. Studien deres ble et av GMO-motstandernes sterkeste argumenter mot genetisk endring av mat. Nå trekkes den imidlertid tilbake. Ifølge redaktøren for tidsskriftet som publiserte studien er ikke resultatet forfalsket eller feil. Det er heller slik at forskerne har studert svært få mus, og musene de brukte er spesielt utsatt for å utvikle svulster. Dermed mener redaktøren at forskerne ikke kan garantere for resultatets gyldighet. Hans beskjed til forskerne er derfor: «Trekk studien tilbake selv, ellers gjør vi det for dere». Det er kontroversielt å trekke tilbake studier uten at det er bevist at resultatene er feil. Siste ord er helt sikkert ikke sagt i denne saken.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»