Annonse
10:59 - 11. januar 2013

Hvem drepte Knut?

En isbjørns død og fangenskapets paradoks.

Levende teddybjørn: Seks måneder gammel var Knut godt vant til alle menneskene som kom for å se ham. Berlin Zoo, 27. juni 2007. Foto: Marcus Brandt/Scanpix
Annonse

Folk trengte seg sammen rundt innhegningen for å se på – og peke på, vinke til, ta bilde av og rope til – Berlin Zoos mest populære innbygger: isbjørnen Knut. Han lå ved siden av bassenget sitt, alene i den åpne innhegningen som han til vanlig delte med tre hunner. Han virket rolig, som om han nøt det svake solskinnet midt i mars.  

Så spratt han opp som om han var blitt bitt, med rykninger i det venstre bakbeinet. Han begynte å gå i ring, som om han ville ha tak i det som satt fast i benet hans. Noen av tilskuerne lo – «det var som om han danset», sa en senere. Men latteren stilnet da spasmene i benet ble sterkere. Sirklingen ble villere, så stoppet den. Rykningene spredte seg i kroppen og tok styringen over ryggen, halsen, hodet til Knut. Det så ut som om usynlige tau dro i ham, først sidelengs over steinene, så ut i vannet med et dempet plask.

Det var da skrikingen begynte. Noen av tilskuerne ropte på hjelp, andre skrek «Knut, Knut!» som for å advare ham mot faren. En kvinne sto bare og sa: «Å herregud, å herregud». I små rykk prøvde Knut å heve snuten over vannoverflaten for å trekke luft, men han klarte det ikke. Han holdt på å drukne. Barn som hadde spurt foreldrene hva Knut gjorde, begynte å gråte i stedet. Tilskuernes rop tiltok i styrke, som om de trodde at en superhelt av en dyrepasser kunne stupe uti og redde en isbjørn på 300 kg. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?