Annonse
15:12 - 03. januar 2013

Hjernens gang

Moderniteten har hatt en dramatisk betydning for vår evne til visse typer tenkning. Men blir vi stadig smartere?

Hva er sammenhengen mellom hund og hare? 1. Hunder er noe man bruker til å jage harer (svar for 100 år siden) / 2. Begge er pattedyr (svar i dag). Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Det var en av de oppdagelsene som kommer ved et lykketreff. På midten av 1980-tallet satt den amerikanskfødte statsviteren James Flynn på universitetet i Otago, New Zealand, og analyserte dataene fra intelligenstester av flere generasjoner 18 år gamle nederlendere. Egentlig var det bare for å sammenligne innholdet med noen lignende militære tester, men Flynn fikk øye på et mønster. De unge fra åttitallet fikk bedre resultater enn den forrige generasjonen, som hadde vært unge på femtitallet. Ikke bare litt, men betydelig høyere. Ikke lenge etter hentet den oppglødde forskeren data fra en rekke andre land, og så nøyaktig den samme tendensen: Den gjennomsnittlige iq-en til befolkninger i den industrialiserte verdenen hadde steget med opptil tre poeng hvert tiår siden 1900. Observasjonen fikk senere betegnelsen Flynn-effekten, og er nå så veldokumentert at den står som en uomgjengelig størrelse i moderne intelligensforskning. Dens årsaker, derimot, er stadig en kilde til diskusjon.

– Du kan si det finnes forskjellige vinduer å se intelligens gjennom, innleder James Flynn på telefon fra hjemmet sitt. Klokken er kun åtte i Dunedin, og den 78 år gamle forskeren snakker gjerne.

– Det finnes en gruppe psykometrikere – eksperter på intelligensmåling – som holder fast ved at stigningen ikke kan reflektere en «ekte», biologisk fundert intelligens. At den utelukkende skyldes at folk er blitt flinkere til å ta tester, og at de derfor er uinteressante.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.