23:40 - 11. juli 2013

Hitlers russiske gjenferd

I Russland har voldelig nynazisme vokst til et omfang som mangler sidestykke. Maksim «Kjøttøksa» Martsinkevitsj er blant de mest populære lederskikkelsene i den nye høyreekstreme bevegelsen.

Synlig nynazistleder: Den russiske nynazisten Maksim Martsinkevitsj, også kjent som «Kjøttøksa», under en demonstrasjon utenfor Moskva i 2004. Martsinkevitsj bruker mediene bevisst for å få folkelig støtte. Foto: NTB Scanpix

«Breivik er en hellig mann, jeg synes han gjorde en god jobb.» Det sa den russiske nynazisten Maksim Martsinkevitsj (f. 1986), populært kalt Tesak (kjøttøksa), da han var gjest i et russisk talkshow i juni 2012. Siden midt på 2000-tallet har han vært en av de mest synlige lederskikkelsene i det russiske høyreekstreme miljøet. Hans politiske biografi er verdt å se nærmere på fordi den illustrerer en utvikling der voldelig rasisme og ren nynazisme er i ferd med å bli mer akseptabelt blant unge russere – eller i alle fall mindre marginalt.

Russiske nynazister ble stadig flere og mer voldelige i løpet av 1990-tallet. I juli 2004 ble en anonym russisk nynazist intervjuet av Time. Han spådde terrorangrep på russisk jord og talte om «et nazistisk al-Qaida» under oppbygging. To år senere eksploderte en hjemmelaget bombe på Tsjerkizovo-markedet i Moskva. 14 mennesker ble drept og 61 ble skadet. En gruppe russiske nynazister sto bak.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.