08:26 - 22. februar 2013

Hilsen fra rommet

Hva: Uventet besøk fra verdensrommet slo i forrige uke ned i Russland. Hvem: En steinmeteoritt. Betydning: Mulighet til bedre å forstå meteorittens ferd mot Jorden og farer fra verdensrommet.

Fra oven: Russiske forskere slo mandag fast hva som falt ned forrige fredag: Meteoritten er en såkalt steinmeteoritt, som stammer fra materiale som aldri ble en del av solsystemets planeter. Foto: NTB Scanpix

Trykkbølgen av en meteoroide traff byen Tsjeljabinsk i Russland fredag for en uke siden. Samme dag sneiet en asteroide Jorden. Den første kom uanmeldt, den andre var større og har vært kjent i lengre tid. Hendelsene får selv den mest nøkterne meteorittforsker til å hente frem de virkelig store ordene. For dette var vel utrolig fantastisk, en opplevelse man garantert aldri vil få igjen?

Meteorittnedslaget i Tsjeljabinsk har flere interessante aspekter. Det er det største nedslaget man har observert i moderne tid. Meteoroiden var trolig 17 meter i diameter før den ble fragmentert. Internett flommer over av videoer og bilder av meteoroidens bane gjennom atmosfæren. Det ryktes om at folk ble truffet av småfragmenter. Alt i alt er dette både spektakulært og litt urovekkende. Forskningsmessig kan informasjon om hastighet og vinkel i forhold til jordoverflaten brukes til bedre å forstå hvordan steinen har kommet til Jorden.

Til sammenligning var den mye omtalte eksplosjonen over Tunguska i Sibir i 1908 større. Man diskuterer fortsatt hva som egentlig eksploderte. Var det en meteoroide eller en komet? Forskjellen på de to er at meteoroider er store steinklumper mens kometer er blandinger av is, støv og stein. Det er ennå ikke funnet et krater eller biter av det som falt ned over Tunguska, men trærne som veltet under den store eksplosjonen, ligger der fortsatt som tause vitner over hendelsen.

Annonse