Annonse
04:18 - 31. mai 2013

Fastleger er også mennesker

Vi trenger å gå litt i dybden på fastlegerollen.

Illustrasjon: Anne Fjærvoll
Annonse

KRONIKK

Skal vi tåle at fastleger reserverer seg mot å bidra til å ta liv og skape liv når det strider mot deres moralske overbevisning? Bør de nektes jobb i den lange førstelinjen? Menneskerettighetene understreker friheten til å handle etter egen samvittighet. Gjelder det også offentlige tjenesteytere? Hvilken pekefinger er egentlig den mest problematiske i denne saken?

Spørsmålene skal debatteres på Legeforeningens landsstyremøte 4. juni. De dreier seg ikke om å endre abortloven eller å nekte noen lovmessige rettigheter. Innskjerpingen gjelder bare fastleger, som tidligere har hatt en reservasjonsmulighet uten at den har vært eksplisitt i loven. Denne muligheten har ikke vært problematisert av myndighetene før høsten 2011. Da slo Helse- og omsorgsdepartementet fast, i et rundskriv, at fastleger ikke kan reservere seg mot å henvise til svangerskapsavbrudd og assistert befruktning. Vår øverste politiske helsemyndighet presiserte at det å være fastlege ikke er forenlig med slik reservasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse