Annonse
13:00 - 13. juni 2013

Etterpåklokskapens psykologi

Sosialpsykologien gransker seg selv etter Stapel-affæren.

Annonse

– Hva tenker verden om oss nå? Slik tenkte nok mange av oss. Fagmiljøet fikk en ny bekymring, sier Karl Halvor Teigen, sosialpsykolog og professor emeritus i ved Universitetet i Oslo.

Sosialpsykologien har vært i hardt vær etter Stapel-affæren. Komiteen som gransket Diederik Stapel benyttet anledningen til å kritisere «en kultur kjennetegnet av skjødesløs, selektiv og ukritisk behandling av data». I tillegg kom det raskt avsløringer om at også forskerne Lawrence Sanna og Dirk Smeester hadde manipulert data – rett nok i mye mindre skala enn Stapel.

Det vakte også stor oppsikt da psykologen Daniel Kahneman, blant annet kjent for boken Thinking, Fast and Slow, i et åpent brev til studenter og kolleger skrev at sosialpsykologien var blitt en legemliggjørelse av «tvilen omkring den psykologiske forskningens integritet».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»