Annonse
13:00 - 13. juni 2013

Etterpåklokskapens psykologi

Sosialpsykologien gransker seg selv etter Stapel-affæren.

Annonse

– Hva tenker verden om oss nå? Slik tenkte nok mange av oss. Fagmiljøet fikk en ny bekymring, sier Karl Halvor Teigen, sosialpsykolog og professor emeritus i ved Universitetet i Oslo.

Sosialpsykologien har vært i hardt vær etter Stapel-affæren. Komiteen som gransket Diederik Stapel benyttet anledningen til å kritisere «en kultur kjennetegnet av skjødesløs, selektiv og ukritisk behandling av data». I tillegg kom det raskt avsløringer om at også forskerne Lawrence Sanna og Dirk Smeester hadde manipulert data – rett nok i mye mindre skala enn Stapel.

Det vakte også stor oppsikt da psykologen Daniel Kahneman, blant annet kjent for boken Thinking, Fast and Slow, i et åpent brev til studenter og kolleger skrev at sosialpsykologien var blitt en legemliggjørelse av «tvilen omkring den psykologiske forskningens integritet».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».