Annonse
13:00 - 13. juni 2013

Etterpåklokskapens psykologi

Sosialpsykologien gransker seg selv etter Stapel-affæren.

Annonse

– Hva tenker verden om oss nå? Slik tenkte nok mange av oss. Fagmiljøet fikk en ny bekymring, sier Karl Halvor Teigen, sosialpsykolog og professor emeritus i ved Universitetet i Oslo.

Sosialpsykologien har vært i hardt vær etter Stapel-affæren. Komiteen som gransket Diederik Stapel benyttet anledningen til å kritisere «en kultur kjennetegnet av skjødesløs, selektiv og ukritisk behandling av data». I tillegg kom det raskt avsløringer om at også forskerne Lawrence Sanna og Dirk Smeester hadde manipulert data – rett nok i mye mindre skala enn Stapel.

Det vakte også stor oppsikt da psykologen Daniel Kahneman, blant annet kjent for boken Thinking, Fast and Slow, i et åpent brev til studenter og kolleger skrev at sosialpsykologien var blitt en legemliggjørelse av «tvilen omkring den psykologiske forskningens integritet».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer