Annonse
13:24 - 23. mai 2013

En kur for alt

Meditasjon, coaching, helsebringer og milliardindustri – mindfulness-trenden er hyllet og utskjelt. Nå produseres hundrevis av forskningsartikler som skal gjøre «oppmerksomt nærvær» til stueren vitenskap.

Illustrasjon: Lina Raknes
Annonse

«Lukk øynene, bli bevisst dine indre opplevelser. Åpne deg for dem og spør: Hva opplever jeg akkurat nå? (…) Gå tett innpå følelsen av pusten i magen (…) Si gjerne til deg selv på et utpust: det er helt greit.»

Den myke stemmen viser vei gjennom meditasjonen. Den strømmer ut fra en cd med instrukser i oppmerksomt nærvær. Tre minutters pusterom, og jeg skal bli mindre stresset. Det handler om å finne ro ved å fokusere på her og nå. Når du er oppmerksomt til stede, observerer du tankene og følelsene dine med en vennlig innstilling, uten at du lar dem styre deg. Du bekymrer deg ikke for fremtiden, og du dveler ikke ved fortiden. Du bruker alle sanser og er til stede i kroppen din og i situasjonen. Det skal gjøre at du blir mer bevisst på det som skjer – i ditt indre og i omverdenen.

Med røtter i buddhismen er mindfulness en ikke-religiøs variant tilpasset det moderne samfunnet. Mindfulness-trening har blitt populært i en multitaskende, prestasjonsjagende hverdag der det blir avisoppslag når folk går til drastiske skritt som å avslutte Facebook-kontoen for å være mer til stede IRL (in real life). Fanget i tidsklemmen passer det bra at man ikke trenger å bruke mer enn noen minutter hver dag for å endre livet. Eller er det så enkelt?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer