Annonse
13:57 - 01. august 2013

Du lever bare én gang

For moderne, digitale familier er selv bilturene individuelle etapper.

Hashtag # dulbeg: Bildet av flere skotupper i ring indikerer at mange sitter tett sammen og er hypersosiale. Videoen fikk 6700 likes på et blunk, før den ble slettet. Hashtag # dulbeg står for «du lever bare en gang».
Annonse

Fem på ferie til Andalucia. Vi hadde gledet oss lenge. De tre ungdommene på 14 og to x 16 hadde alle avstått fra å medbringe datamaskiner og padder, ferien skulle være litt mer IRL (in real life) – men mobiltelefonene var jo med. Supersmarte som Iphone4S og Samsung Galaxy-versjoner. Nylagde spillelister. Ørepropper.

I bilen en av de første dagene, på vei inn til Almunécar, etter at jeg høylytt irriterte meg, for det som føltes som n’te gang, over mobiltastingen og selvfotograferingen ute og inne og overalt, fortalte jeg om et spesielt medieøyeblikk i egen ungdom hvor jeg tok meg selv i et sterkt eksistensielt behov for å være IRL – som knapt fantes som begrep på den tiden, hvor det bare var tv-en som føltes reelt livssugende. Jeg satt alene i kjellerstuen og så på en film, men fikk følelsen av at jeg ikke levde, at det var nok passivt input nå, slo over på Dagsrevyen, for tilkobling til verden, men fikk snart samme følelse. Skrudde av tv og på det massive Pioneer-anlegget, men snart kom samme følelse. Så av med stereoen og opp med boken, helt sikkert en god roman, før det gikk på samme måte med den, og jeg husker godt at jeg tenkte: Kan jeg virkelig ikke bare sitte her og slappe av og tenke over livet og være i meg selv, satte meg til og skrev mediehendelsen ned…

De tre i baksetet lo litt av historien, pliktskyldigst hørtes det ut som. Kan unge ha slike opplevelser i dag?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er i praksis umulig å trekke noen grense mellom lovlige og ulovlige ytringer»
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.