Annonse
13:13 - 08. august 2013

Dobbeltmoralens pris

Når personopplysninger omsettes som en vare, vil selv ikke de beste lover redde oss fra informasjonsapokalypsen.

Annonse

Problemet med den syke, besatte supermakten som Edward Snowden har avslørt for oss, er at den ikke får seg til å si de ordene den må si før den kan komme seg videre: «Jeg heter USA og jeg er en dataholiker.» For amerikanske spioner er big data som crack: Noen få doser, og du er hektet for livet. Joda, først er det en fase med storhetsgalskap og narsissistiske allmaktsfølelser – se på oss, vi kan avverge et nytt 11. september! – men en mer klarsynt, uhildet hjerne legger utvilsomt merke til at dømmekraften er alvorlig svekket.

Avverge et nytt 11. september? Når to unggutter som er aktive på sosiale medier kan sprenge et maratonløp i Boston i luften? Seriøst? Alle disse dataene, alt vi ofrer – for hva?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»