04:20 - 31. mai 2013

Det private, lille helvete

I møte med konflikt og skuffelse i parforholdet fremstår dagens opplyste mennesker like uvitende og hjelpeløse som mine foreldre.

For åpen scene: «Frykten for skammen, femtitallets gamle festning, er ikke noen hovedtrussel. Det er offentliggjøringen som truer nå,» skriver Sissel Gran. Erland Josephson og Liv Ullmann i en scene fra Ingmar Bergmanns tv-serie Scener fra et ekteskap. Foto: Pressens Bild/Scanpix

ESSAY

«Nu har dörren slagit igjen ordentligt om vårt privata, lille helvete!» Det er Bibi Anderssons karakter Katarina i Ingmar Bergmans tv-drama Scener fra et ekteskap som spytter ut denne setningen. Hun har søkt tilflukt på badet sammen med vertinnen. Hun trenger en hodepinetablett og en pause fra den pinefulle samtalen i stuen. Hun og ektefellen er i ferd med å helle parforholdets gift i fanget på sine venner under det som skulle være en hyggelig middag.

Bakgrunnen for den bitre replikken er at Katarinas utroskapspartner har gjort det slutt med henne, og dermed er hun henvist til sin mann, uten noen emosjonell buffer mellom dem. Livet med ektefellen er tydeligvis så fortærende at hun trenger en annen for å holde ut. Jeg husker at min mor satt fjetret foran tv-skjermen da serien gjorde gatene folketomme i 1973. Min far satt derimot og snøftet på kjøkkenet og raslet demonstrativt med avisen, ikke ville han se på sånt overspent søppel! Men mor insisterte. Dette skulle hun se, koste hva det koste ville. Det var tydelig at temaet talte rett til hjertet hennes.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»