Annonse
04:20 - 31. mai 2013

Det private, lille helvete

I møte med konflikt og skuffelse i parforholdet fremstår dagens opplyste mennesker like uvitende og hjelpeløse som mine foreldre.

For åpen scene: «Frykten for skammen, femtitallets gamle festning, er ikke noen hovedtrussel. Det er offentliggjøringen som truer nå,» skriver Sissel Gran. Erland Josephson og Liv Ullmann i en scene fra Ingmar Bergmanns tv-serie Scener fra et ekteskap. Foto: Pressens Bild/Scanpix
Annonse

ESSAY

«Nu har dörren slagit igjen ordentligt om vårt privata, lille helvete!» Det er Bibi Anderssons karakter Katarina i Ingmar Bergmans tv-drama Scener fra et ekteskap som spytter ut denne setningen. Hun har søkt tilflukt på badet sammen med vertinnen. Hun trenger en hodepinetablett og en pause fra den pinefulle samtalen i stuen. Hun og ektefellen er i ferd med å helle parforholdets gift i fanget på sine venner under det som skulle være en hyggelig middag.

Bakgrunnen for den bitre replikken er at Katarinas utroskapspartner har gjort det slutt med henne, og dermed er hun henvist til sin mann, uten noen emosjonell buffer mellom dem. Livet med ektefellen er tydeligvis så fortærende at hun trenger en annen for å holde ut. Jeg husker at min mor satt fjetret foran tv-skjermen da serien gjorde gatene folketomme i 1973. Min far satt derimot og snøftet på kjøkkenet og raslet demonstrativt med avisen, ikke ville han se på sånt overspent søppel! Men mor insisterte. Dette skulle hun se, koste hva det koste ville. Det var tydelig at temaet talte rett til hjertet hennes.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»