Annonse
10:38 - 08. august 2013

Det nye Norge

Hva: En rekke nye vulkaner er oppdaget i havet utenfor Jan Mayen. Hvem: Forskere ved Senter for geobiologi, Universitetet i Bergen. Betydning: Nytt land, nye muligheter – samt et par utfordringer.

Nye funn: Forskere ved Senter for geobiologi har funnet nye vulkaner vest for Jan Mayen, enkelte rett under havnivå. I området er det også varme kilder, hvite skorstener som spyr ut glohett vann, samt en rekke uvanlige og nye dyrearter. Foto: Senter for geobiologi, UiB
Annonse

FRA FORSKNINGSFRONTEN

Det er ikke mye som slår uventede vitenskapelige oppdagelser på havbunnen. De har alt. Undervannsbåter i sakte bevegelse, rare dyr, ekstreme fysiske miljøer og et abstraksjonsnivå som får dagdrømmene til å ta fullstendig overhånd. I forrige uke sto våre farvann for tur. Det er nå funnet nye vulkaner vest for Jan Mayen – vulkaner som før eller siden kan utvikle seg til nye øyer.

Nyheten ble sluppet av forskere ved Senter for geobiologi, Universitetet i Bergen, i forbindelse med en orientering til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Funnene ble gjort under sommerens tokt med båten G. O. Sars og er ennå ikke publisert. Senteret har i lengre tid jobbet med geologiske og biologiske undersøkelser av den lange vulkanske fjellkjeden på stort havdyp mellom Norge og Grønland – den midtatlantiske rygg.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»