Annonse
10:38 - 08. august 2013

Det nye Norge

Hva: En rekke nye vulkaner er oppdaget i havet utenfor Jan Mayen. Hvem: Forskere ved Senter for geobiologi, Universitetet i Bergen. Betydning: Nytt land, nye muligheter – samt et par utfordringer.

Nye funn: Forskere ved Senter for geobiologi har funnet nye vulkaner vest for Jan Mayen, enkelte rett under havnivå. I området er det også varme kilder, hvite skorstener som spyr ut glohett vann, samt en rekke uvanlige og nye dyrearter. Foto: Senter for geobiologi, UiB
Annonse

FRA FORSKNINGSFRONTEN

Det er ikke mye som slår uventede vitenskapelige oppdagelser på havbunnen. De har alt. Undervannsbåter i sakte bevegelse, rare dyr, ekstreme fysiske miljøer og et abstraksjonsnivå som får dagdrømmene til å ta fullstendig overhånd. I forrige uke sto våre farvann for tur. Det er nå funnet nye vulkaner vest for Jan Mayen – vulkaner som før eller siden kan utvikle seg til nye øyer.

Nyheten ble sluppet av forskere ved Senter for geobiologi, Universitetet i Bergen, i forbindelse med en orientering til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Funnene ble gjort under sommerens tokt med båten G. O. Sars og er ennå ikke publisert. Senteret har i lengre tid jobbet med geologiske og biologiske undersøkelser av den lange vulkanske fjellkjeden på stort havdyp mellom Norge og Grønland – den midtatlantiske rygg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»
«Det er jo en grunn til at nettaviser som Resett, Document og Rights.no kalles alternative medier.»