Annonse
14:50 - 17. januar 2013

Derfor oljeforskning

Jan M. Nordbotten rapporterer fra forskningsfronten.

Større flamme: Primærutvinningen gir gjerne så lite som 10 prosent av oljen i et reservoar. Hvordan får man opp større mengder? Foto: Jon Eeg/Scanpix
Annonse

Hva: Petroleumsforskning møter motbør i studenparlament.  
Hvem: Teknologiske forskningsmiljøer og oljeindustrien.
Hvorfor: Hvordan få maksimal utnyttelse av petroleumsressursene. 

Det er velkjent at Norge henter sin rikdom fra petroleumsforekomster på norsk sokkel, og vi er med rette stolte over ingeniørbragdene som tillater utvinning i et av verdens mest værharde miljøer. Men selv nå som oljen strømmer opp, forsker vi på petroleum som aldri før. Hva forskes egentlig på, og hvorfor?

I høst bestemte studentparlamentet ved Universitetet i Oslo seg, med henvisning til miljøhensyn, for å ta et standpunkt om at landets største universitet ikke skal «drive med forskning som øker eller forlenger petroleumsutvinning». Dette leder umiddelbart til en økonomisk diskusjon, da oljen har tatt Norge fra å være et land med rasjonering av bilkjøp (så sent som i 1960) til å bli blant verdens høyest rangerte land målt i inntekt per innbygger. Men i stedet for å ta den moralske og økonomiske debatten, ønsker jeg å belyse følgende: Hva er egentlig denne petroleumsforskning vi ikke skal drive med?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.