12:41 - 08. mai 2013

Bestefar på is

Er kryoteknikk en tidsmaskin til fremtiden eller gamle fantasier om igjen?

Frosne visjoner: Da Trygve Bauges bestefar døde, fikk han ham frosset ned i håp om at fremtidige vitenskapelige gjennombrudd vil gjøre det mulig å vekke ham til live igjen. For egen del er Bauge også opptatt av å utsette aldring så lenge som mulig, og han har en hobby som står godt til interessen for kryoteknikk: isbading. Her for øvrig i snøbad ved Holmen Fjordhotell i Asker. Foto: Morten Holm/NTB Scanpix

Det var en lys morgen i Boulder i delstaten Colorado i USA da den unge nordmannens telefon ringte. I den andre enden var moren i Oslo, der det allerede var kveld, mørkt og novemberhustrig. Hun fortalte at bestefaren han var så glad i, hadde tatt seg en liten blund. Men han hadde ikke våknet igjen: Han hadde fått et nytt hjerteinfarkt i søvne. Han var død.

 

Bestefaren, Bredo Morstøl, hadde vært en vital mann, en naturelsker som gikk på ski og malte bilder til langt opp i årene. Så snart barnebarnet Trygve Bauge var gammel nok, hadde bestefaren tatt ham med på fisketurer og vandringer i fjellet om sommeren. De hadde bodd i høyfjellshytta som Morstøl hadde bygd selv. Selv ikke et tidligere infarkt hadde satt en stopper for det aktive friluftslivet. Av bestefaren hadde Bauge lært å være uavhengig og seig – ingen av dem lot seg stoppe av litt motgang. Nå kunne ikke Morstøl selv slå skjebnens angrep tilbake, men barnebarnet Bauge kunne.

Annonse