Annonse
12:16 - 08. februar 2013

Bak raseriet

Fra forskningsfronten

Lagt i grus: 309 mennesker ble drept da et kraftig jordskjelvrammet den italienske byen L’Aquila i 2009. Syv personer er blitt dømt til fengsel for ikke å ha varslet befolkningen før utbruddet. Foto: Alessandra Tarantino/NTB Scanpix
Annonse

Hva: Et jordskjelv rammet L’Aquila i Italia våren 2009, og 309 mennesker omkom. Hvem: Seks jordskjelv-forskere og en offisiell talsmann ble i oktober 2012 dømt til fengsel i seks år for ikke å ha varslet befolkningen. Betydning: Hvordan drive forskningsformidling i krisesituasjoner? 

6. april i 2009 raste verden sammen i byen L’Aquila i Italia. Jordskjelvet rammet midt på natten, og i ruinene fant man 309 døde mennesker. Katastrofen fikk et uventet etterspill i rettssystemet, da seks forskere ble dømt til fengsel i seks år for ikke å ha varslet befolkningen om farene. De ble dessuten dømt til å betale en samlet bot på 7,8 millioner euro. Rettssaken ble avsluttet i oktober 2012 og savner sidestykke i moderne katastrofehistorie. Forskere verden over har reagert med vantro, raseri og frustrasjon. For jordskjelv kan da ikke forutsies? La oss se nærmere på katastrofen i L’Aquila.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»