12:16 - 08. februar 2013

Bak raseriet

Fra forskningsfronten

Lagt i grus: 309 mennesker ble drept da et kraftig jordskjelvrammet den italienske byen L’Aquila i 2009. Syv personer er blitt dømt til fengsel for ikke å ha varslet befolkningen før utbruddet. Foto: Alessandra Tarantino/NTB Scanpix

Hva: Et jordskjelv rammet L’Aquila i Italia våren 2009, og 309 mennesker omkom. Hvem: Seks jordskjelv-forskere og en offisiell talsmann ble i oktober 2012 dømt til fengsel i seks år for ikke å ha varslet befolkningen. Betydning: Hvordan drive forskningsformidling i krisesituasjoner? 

6. april i 2009 raste verden sammen i byen L’Aquila i Italia. Jordskjelvet rammet midt på natten, og i ruinene fant man 309 døde mennesker. Katastrofen fikk et uventet etterspill i rettssystemet, da seks forskere ble dømt til fengsel i seks år for ikke å ha varslet befolkningen om farene. De ble dessuten dømt til å betale en samlet bot på 7,8 millioner euro. Rettssaken ble avsluttet i oktober 2012 og savner sidestykke i moderne katastrofehistorie. Forskere verden over har reagert med vantro, raseri og frustrasjon. For jordskjelv kan da ikke forutsies? La oss se nærmere på katastrofen i L’Aquila.

 

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»