Annonse
12:30 - 26. juli 2012

Ufattelig stygg

Det er sjelden et barnslig ordpar føles så nøkternt og treffende.

Masaiskoens Mbt Sport 2: Distinkt og egenartet grunnform. Så hva er feil– egentlig?
Annonse

Masaiskoen. Pailabben levendegjort og satt i produksjon. En uthult rugbyball med en fot i enden. Et ergonomisk vidunder blottet både for fotens og skoens basale skjønnhetsprinsipper. Borte er 70-tallets sympatiske fotformlogikk og den klassiske skoens ønske om å slutte så tett og sømløst rundt ankelen at innholdet under forsvinner. Istedenfor følger masaiteamet sin egen utgave av designparolen «form follows function». Et produkt formet med ideen om at butt, naiv sneakerestetikk vil gjøre den finurlige teknologien, den aparte sålen og ikke minst – det odde ganglaget som følger med på kjøpet – til et tilgjengelig, nøytralt og moderne valg. Kult og bokstavelig talt oppløftende for de eldre, absolutt akseptabelt for de unge.

Men hvilken designkultur tilhører masaiskoen? Hva gjør skoen lite attraktiv? Og sist, men ikke minst: Hva er relevansen i å peke på et overfladisk problem ved design som selger?

For å fremheve masaiskoens særtrekk og miskonseptualisering, tar jeg utgangspunkt i modellen Mbt Sport 2. Og som kontrastmiddel, Nikes salgssuksess Free Run 2. En sjeldent populær og vellykket fusjon mellom ergonomisk såle og et trendy overlær.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.