13:13 - 13. desember 2012

Til sakens kjerne

Henrik H. Svensen rapporterer fra forskningsfronten.

Fra dypet: Den islandske artisten Björks musikkvideo til låten «Mutual Core» tar for seg jordens dype dynamikk – slik Island ble unnfanget.

Hva: Jordens kjerne er mer dynamisk enn tidligere trodd, og inneholder dessuten alle grunnstoffene vi mennesker er bygget opp av. 
Hvem: To forskergrupper som jobber med teori og analyse av jordens kjerne.
Betydning: Gir en ny og overraskende forståelse av jordens indre liv. 

Jordens kjerne har det med å unndra seg nyhetsbildet. Hva skjer egentlig der nede? Det holder å vite følgende for å høste anerkjennende nikk blant kollegaene på julebordet: Jordens indre kjerne er fast og metallisk, den ytre kjernen er smeltet og metallisk. Og det er bevegelser i det flytende metallet som gjør at vi har et magnetfelt på Jorden; en gigantisk dynamo som gjør at stråling fra verdensrommet preller av og muliggjør liv på planeten. Uten en flytende ytre kjerne, intet liv. Men før vi kommer til den nye forskningen som garantert vil gjøre at nikkene ender opp som grenseløs beundring, tar vi noen flere morofakta:

1. Kjernen er langt, langt utenfor rekkevidde. Verden dypeste borehull, 12,26 kilometer ned på Kolahalvøya, er en god referanseramme. Gjør borehullet 236 ganger dypere, og du har penetrert jordskorpen samt hele den tykke mantelen og er ankommet den ytre kjernen.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»