Annonse
15:57 - 28. juni 2012

Teppefall for Opera-nøytrinoene

Fra forskningsfronten:

Fort, men feil: En forsker viser hvordan rapportene kom inn i da de sendte nøytrinoer fra Geneve-Gran Sasso i 2011. Foto: Alberto Pizzoli
Annonse

Denne uken: Nøytrinoer oppfører seg for en gangs skyld som forventet.
Hva: Opera-eksperimentet kunngjorde i september 2011 at nøytrinoene de målte, gikk fortere enn lyset i tomt rom. Nå har de funnet feilen.
Hvem: Internasjonale forskergrupper som står bak Opera og andre nøytrinoeksperimenter.
Betydning: Relativitetsteorien har overlevd nok en test. 

Det burde være unødvendig å si det, men fysikere aksepterer relativitetsteorien fordi den stemmer med virkeligheten, og ikke fordi Einstein var en veldig smart fyr. Journalister ser på sin side ut til å foretrekke personlige vrier på historiene, og da Opera-eksperimentet i september 2011 presenterte resultater som viste at nøytrinoer bryter fartsgrensen relativitetsteorien setter, florerte «Einstein tok feil»-overskriftene. Man kunne formelig se for seg mengden av Einsteindisipler i sjokk etter at Mesterens teori var lagt i grus.

Jeg vet ikke om det er gjort noen undersøkelser, men jeg ville bli overrasket om antall fysikere innlagt ved mentale helseinstitusjoner økte merkbart etter september 2011. Om fysikere har et fundamentalt prinsipp felles, så er det at eksperimenter og observasjoner avgjør modellers gyldighet, ikke at alt Einstein fant på er sant.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»