Annonse
21:59 - 08. mars 2012

Tenk på noe annet

De barna som klarer å holde fingrene av fatet lengst, lykkes best senere i livet. Blir fristelsen for stor: Lukk øynene, sett deg under bordet, eller syng en sang!

Annonse

Selvkontroll er ikke et ord man hører ofte i samme setning som ordet barn. Det klinger liksom av gamle dager, usunne hemninger og smekk over fingrene. Og moderne barn skal definitivt ikke være kontrollerte, men derimot umiddelbare, fulle av fantasi og frie i sin utfoldelse. Eller hva? Faktisk tyder en del forskning på at selvkontroll er noe av det beste man kan lære de små. Og jo tidligere de får den inn under huden, jo bedre. Problemer med selvkontroll i barnehagen forutsier nemlig problemer med å styre privatøkonomien i voksenlivet, større sykelighet og høyere risiko for å vikle seg inn i misbruk og kriminalitet. Omvendt utvikler småbarn med høy selvkontroll seg til sunnere, rikere og til og med lykkeligere voksne.

– Det var slett ikke hva jeg hadde forventet å finne, sier professor i psykologi ved Duke University og Kings College, Terrie Moffitt.

Sammen med kolleger offentliggjorde hun i januar en studie i tidsskriftet PNAS: Forskerne har fulgt tusen newzealandske borgere fra de ble født i byen Dunedin tidlig på 1970-tallet til 2005, da alle hadde fylt 32. Dette er altså en gruppe – eller kohort – Moffitt har studert i årevis, men hittil har fokus vært på kognitive evner og personlighet sett i sammenheng med psykiske sykdommer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»
«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»