Annonse
12:21 - 09. august 2012

Tenk at det var her …

Utrolig hva man får med seg når man tar seg en tur. I bil. Uten guiding.

Kulturkjerringer på tur: Nina snikfotograferer huset der sønnen til Dagny Juel og den gale Stanislaw Przybyszewski Zenon bodde. Det var en vakker herregård. Der var vi ikke særlig velkommen.
Annonse

Helt selvfølgelig blir vi invitert videre inn gjennom leiligheten, hvor Strindberg bodde, og ned en smal kjellertrapp, og inn gjennom enda et rom, hvor det er så lavt under taket at vi må krøke oss sammen, for å komme videre inn under de tykke takbjelkene, mens eieren forklarer hvordan huset siger ned i grunnen slik at det stadig blir lavere, men det var altså her Strindberg, ved hjelp av alkymiens gamle oppskrifter, holdt på. Forført av den gamle drømmen om å lage gull.

Han hadde prøvd i lang tid. «Jo, jo, ser du, nu ska’ jag göra guld.» Og han ga seg ikke. Kjøpte ingredienser på apoteket. «Det blir fint guld, skal jag saga dig.» Alt ble blandet i en balje han hadde fått hos bødtkeren i Lund. Han lå på alle fire og blåste sigarrøyk over blandingen. Så skulle det stå ute i kulden. Der skulle gullet krystallisere seg …

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»