Annonse
14:27 - 20. desember 2012

Selvdyrking er selvdyrking

Vi redder ikke verden med å dyrke urter i balkongkassen.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

ESSAY

Det har vært høstet grøde på Facebook de siste månedene. I løpet av sommeren har de jordnære delene av kultureliten dyrket grønnsaker i balkongkasser, parseller og villahager. En og annen har tatt skrittet helt ut og flyttet til et idyllisk småbruk på landet, og sender nå dyptgående bloggbetraktinger om det gode livet til sine virtuelle venner i byen. Bilder av rødmende tomater, vitaminrik grønnkål og giftfrie gulrøtter pryder folks Facebook-statuser, mens mantraet om «kortreist mat» tas ut i sin ytterste konsekvens: Nå skal det dyrkes i egen hage. 

For mange har det å dyrke sin egen mat gått fra å være hobby til å bli ideologi, der selvdyrking fremstilles som et kinderegg: Det er bra for helsen, for nærmiljøet og for klodens klima. Selvdyrking gir oss frisk luft og mosjon i stedet for den endeløse vandringen blant supermarkedets monotont mangfoldige hyller; den gir oss mat uten gift og med næring; og den gir oss dette uten så mye som et kilo klimagassutslipp. 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»