Annonse
11:10 - 12. juli 2012

På dypt vann

Saltvann fra dyphavet er den nye vinen, og store oppdagelser vil garantert komme.

Dypvannskrater: Såkalte pockmarks er små kratere som ble dannet som en konsekvens av gassutbrudd – en naturlig utblåsning. De fungerer utmerket som økologiske nisjer for fisk og en masse forskjellige eksotiske planter og dyr, som her på 700 meters dyp i Norskehavet. Foto: Statoil/Grunn gass-prosjektet
Annonse

Strandkrabber? Jo, det må bli strandkrabber. Det er disse små og underlige dyrene som best fyller strandturene mine med det jeg trenger: en meningsfull, men likevel fjærlett aktivitet som er like oppslukende for voksen som for barn. Er man heldig og får noen minutters alenetid i fjæra, kan tankene fort gå i retning av hva som egentlig finnes der nede i utkanten av strandkrabbenes rike, bortenfor tang og langt fra land.

I Oslofjorden har man nylig funnet ut at havbunnen er dekket med hundrevis av sirkulære groper, såkalte pockmarks. De kan være opp til femti meter i diameter og ti meter dype. Geologene har funnet lignende strukturer verden over, og de er særlig tallrike der havbunnen er dominert av leire. De kan virke små og ubetydelige, pockmarkene altså, men er likevel ikke til å kimse av. For de fungerer utmerket som økologiske nisjer for fisk og en masse forskjellige eksotiske planter og dyr. Det merkeligste dyret må være havedderkoppen. Jeg har selv stirret på dens bevegelser i et videoopptak fra en pockmark på mer enn 700 meters dyp i Norskehavet, og havedderkoppen kan best beskrives som et knippe stive og bleke bein (hvor er kroppen blitt av?), som stylter seg sakte bortover.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»